1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

horizontal rule

 

επιστροφή Ιταλία 1999 Ιταλία 2000 Ιταλία 2003 Ιταλία 2004 Ιταλία 2005 Αυστρία 2007 Βερολίνο 2008 Πολωνία - Τσεχία 2009 Ισπανία - Ανδόρα 2010

Ιταλία 2004

Τριανταέξι μαθητές της γ' τάξης και πέντε συνοδοί καθηγητές ταξίδεψαν στην Βόρεια Ιταλία  στα πλαίσια συνεργασίας με το ιταλικό γυμνάσιο - Λύκειο Tiziano, με θέμα  βυζαντινός πολιτισμό και ελληνική παράδοση.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν για το ταξίδι συλλέγοντας πληροφορίες για τους τόπους που θα επισκεφτούμε, για τη βυζαντινή ιστορία, την τέχνη του ψηφιδωτού, της αγιογραφίας και της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.  Επισκέφτηκαν  βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών όπου ενημερώθηκαν για την τέχνη και τεχνική του ψηφιδωτού και της αγιογραφίας,  και έκαναν εργασίες με το παραπάνω θέμα.  Ομάδες μαθητών με υπεύθυνη την καθηγήτρια χορού  κα. Μαρίνα Στέλλα και  ην καθηγήτρια μουσικής κα. Κωτσόγιαννη, διδάχτηκαν και προετοίμασαν παραδοσιακούς  χορούς και τραγούδια

Η μεγάλη στιγμή έφτασε στις 14 Απριλίου 2004, όταν νωρίς το πρωί αποχαιρετήσαμε γονείς και φίλους και με τους συνοδούς καθηγητές και το διευθυντή κ. Κορμπάκη  ξεκινήσαμε για  αυτή τη ξεχωριστή εκδρομή.

Στις επτά μέρες που κύλησαν σαν όνειρο επισκεφτήκαμε  την Βενετία, το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, τη Ραβέννα με τα περίφημα ψηφιδωτά της, την πόλη Μπελούνο  την κοσμοπολίτικη  Κορτίνα, τους Δολομίτες  και την Πάντοβα.

Το Γυμνάσιο–Λύκειο Tiziano  του Μπελούνο, της πόλης που μας φιλοξένησε με απαράμιλλη ζεστασιά, αντιπροσωπεύει το κέντρο αναφοράς για τις ανθρωπιστικές σπουδές και ασχολείται με πρωτοβουλίες που προάγουν την γνώση του πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, μεταξύ των σπουδαστών και μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

   Χαρακτηριστικό για την επιτυχία της εκδρομής είναι το παρακάτω απόσπασμα  του ημερολογίου μιας μαθήτριας:

[...]Όλοι προσπαθούμε να απολαύσουμε τις τελευταίες ώρες της εκδρομής που πραγματικά μας ενθουσίασε. Νιώθουμε σα να ζήσαμε ένα αληθινό όνειρο που δυστυχώς γρήγορα θα τελείωνε.  Στην Ιταλία γνωρίσαμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αρχίσαμε να προσαρμοζόμαστε στους ιταλικούς ρυθμούς, είδαμε πολλά ωραία μνημεία που είχαμε ακούσει πολλά γι’ αυτά αλλά ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να τα επισκεφτούμε και φυσικά βελτιώσαμε τα ιταλικά μας! Διδαχτήκαμε πολλά από αυτό το ταξίδι,  την υπευθυνότητα,  την οργάνωση, την υπακοή και κάναμε ένα βήμα προς την ωριμότητα. . . .

Παπαστεργιάδη Νικολέτα


horizontal rule

 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων
Α. Παπανδρέου 21 15127 Μελίσσια τηλ. 210-8043321