1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

horizontal rule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

προηγούμενη επιστροφή επόμενη

Λέσχη Ανάγνωσης

 

Μαθητές  και μαθήτριες της Γ' τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέμα Λέσχη Ανάγνωσης.  Συμμετείχαν συνολικά 42 μαθητές και μαθήτριες σε δύο ομάδες. Οι μαθητές έλαβαν ψυχικά και διανοητικά κίνητρα για το εξωσχολικό διάβασμα και την έρευνα, την αναζήτηση, τον προβληματισμό και την ανακάλυψη της ουσίας και σημασίας των Μαθηματικών για τη ζωή μας. Τα βιβλία που διάβασαν είναι Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Goldbach του Απόστολου Δοξιάδη και Τα Πυθαγόρεια εγκλήματα του Τεύκτρου Μιχαηλίδη. Μέσα από τα βιβλία αυτά και τις ιστορίες που διηγούνται, συνδέουν την αφήγηση με τα μαθηματικά και έτσι  δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς των μαθηματικών, μεγάλους μαθηματικούς που διαμόρφωσαν την Μαθηματική επιστήμη, σπουδαία προβλήματα που λύθηκαν και άλλα που δεν έχουν λυθεί ακόμα. Οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Σάββατο στη Βιβλιοθήκη του σχολείου. Γνώρισαν την έννοια του απείρου, τα μαθηματικά παράδοξα, τους άρρητους αριθμούς, την κορδέλα του Mobius τα άλυτα προβλήματα της αρχαιότητας και άλλα μαθηματικά θέματα.

Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή Σωτήρη Πολίτη και  βοηθούς τον  Σωτήρη Χαϊμαντά  και Ευάγγελο Μακρόγλου  ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το πρόβλημα της τριχοτόμησης γωνιών και δεν δίστασαν να διατυπώσουν τη δική τους εικασία η οποία συνοψίζεται στην επόμενη φράση:

Το μέτρο μιας γωνίας που τριχοτομείται, αν είναι φυσικός αριθμός ή μη περιοδικός δεκαδικός αριθμός, έχει άθροισμα ψηφίων που είναι διαιρετό με το 9.

Οι εργασίες της λέσχης παρουσιάστηκαν στη εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία Θαλής και Φίλοι στις στις 21 Ιουνίου 2008 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την εργασία μας για το θέμα αυτό στο έγγραφο αυτό. ( 312ΚΒ)

 

   
 


horizontal rule

 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων
Α. Παπανδρέου 21 15127 Μελίσσια τηλ. 210-8043321