1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

horizontal rule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

προηγούμενη επιστροφή επόμενη

Το Γεφύρι της Ανατολής

      Σχολική χρονιά 2006 - 2007

 

Υπεύθυνοι καθηγητές: 

Χριστοδούλου Μαρία, Λάμπου Σόνια

 

 

Τα παιδιά του τμήματος Β4 έκαναν μία εργασία που συνδυάζει Λογοτεχνία -Ιστορία - Πολιτισμό και ένα κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα της προσφυγιάς.

Την εργασία τους την αφιέρωσαν στα ‘μικρά προσφυγάκια’ επηρεασμένοι από το παιδικό βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη με τον τίτλο ‘Το άγαλμα που κρύωνε’. Το βιβλίο διαβάστηκε στην τάξη.

Αφετηρία αυτής της εργασίας ήταν το παιδικό μυθιστόρημα της Ηρώς Παπαμόσχου με τον τίτλο ‘Το γεφύρι της Ανατολής’. Όλα τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο, χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με διαφορετικές εργασίες και συνάντησαν τη συγγραφέα κατά την επίσκεψη της στη σχολική βιβλιοθήκη. Γνώρισαν τη συγγραφέα, συζήτησαν για το συγγραφικό της έργο, αλλά κυρίως η συζήτηση στράφηκε γύρω από το λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασαν τα παιδιά και στην πατρίδα της τη Σάμο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου.

 Η εργασία των μαθητών περιλαμβάνει: βιογραφία της Ηρώς Παπαμόσχου, τα έργα της, κριτική του έργου της, αναφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σάμου, παρουσίαση ιστορικών γεγονότων (Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή) και αναφορά στο πρόβλημα της προσφυγιάς με μαρτυρίες προσφύγων και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα που παρουσιάζουν το πρόβλημα της προσφυγιάς.

Η τριήμερη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο ολοκλήρωσε την εργασία των παιδιών με φωτογραφικό υλικό, γνώσεις και εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά στην καρδιά τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το βιβλιαράκι - εργασία των μαθητών ( 2,06ΜΒ)

 

 

   
 


horizontal rule

 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων
Α. Παπανδρέου 21 15127 Μελίσσια τηλ. 210-8043321