1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

horizontal rule

 

προηγούμενη επιστροφή επόμενη

Ρατσισμός

      Σχολική χρονιά 2001 - 2002

Υπεύθυνοι καθηγητές: 

Κορμπάκης Θεόδωρος 
Διευθυντής

Χαϊμαντάς Σωτήρης
πληροφορικής

η θεατρική ομάδα αποτελούμενη από (αριστερά) Βασίλη Παπαστεργιάδη, Παναγιώτη Παπακυριακού, Σπύρο Καραχάλιο, Τάσο Λιντοβόη, Εβίτα Μαυρονάσιου και Ντερέκη Έλενα, ετοιμάζεται για την παράσταση. Απο τη φωτογραφία λείπει η πρωταγωνίστρια Αντιγόνη Διαμαντή.

 

Τριάντα μαθητές  και μαθήτριες της Β' και Γ' τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέμα η πόλη, μια πολυπολιτισμική κυψέλη.  Στόχος του προγράμματος ήταν να αποκτήσουν θετική στάση ως προς τη διαφορετικότητα των άλλων λαών, να δουν το θέμα των ξένων ως κάτι κοντινό τους, να διερευνήσουν τις αξίες και τα στερεότυπα που υπάρχουν σε ξένους πολιτισμούς και να αποκτήσουν ανεκτικότητα και σεβασμό προς αυτούς. 

Οι μαθητές παρακολούθησαν προβολές διαφανειών από ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει οι διδάσκοντες σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με συζήτηση πάνω στις εικόνες που προβλήθηκαν  και παρουσιάζουν έντονες διαφορές από το δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής. 

Οι μαθητές αναζήτησαν τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και κατέδειξαν μέσα από τις φωτογραφίες σε ποιες περιπτώσεις αυτές παραβιάζονται.

Σχετική  έρευνα που έγινε στο σχολείο, κατέγραψε τον αριθμό και τις απόψεις των ξένων μαθητών που φοιτούν στο σχολείο μας.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από την πλατεία Κοτζιά, όπου ομάδες μαθητών συνομίλησαν και κατέγραψαν τις απόψεις και τα προβλήματα των ξένων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στην τελική παρουσίαση που έγινε στο σχολείο που παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μελισσίων  κ. Τομπουλίδης και γονείς των μαθητών, οι μαθήτριες της β΄τάξης Βίκυ Σόχη, Στέλλα Στρέπη και Κατερίνα Χατζηιωάννου παρουσίασαν τις απόψεις τους για το ρατσισμό.

Τέλος, μαθητές της Γ΄τάξης παρουσίασαν θεατρική παράσταση, μια διασκευή του βιβλίου της Κατρίν Κλεμαίν "Το Παιχνίδι των Θεών", όπου μέσα στην εξέλιξη του έργου παρουσιάζονται οι 4 μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου.

ευχαριστούμε την Actionaid Hellas και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα για το υποστηρικτικό υλικό που μας παρείχαν.


horizontal rule

 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων
Α. Παπανδρέου 21 15127 Μελίσσια τηλ. 210-8043321