1ο Γυμνάσιο Μελισσίων

horizontal rule

 

προηγούμενη επιστροφή επόμενη

Ήχος & Φύση II

      Σχολική χρονιά 2004 - 2005

Υπεύθυνοι καθηγητές: 

Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Λάμπου Σόνια Χαϊμαντάς Σωτήρης
 

από την επίσκεψη της  ομάδας στη Ζάκυνθο

Τριάντα τρείς  μαθητές  και μαθήτριες της Β' τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέμα Ήχος & Φύση, το οποίο ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2002 - 2003 και  συντονίζεται από το ΚΠΕ Ποροϊων. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές σε στενότερη επαφή με τους ήχους της φύσης, να διερευνήσουν τη σημασία που έχει το "ηχητικό περιβάλλον" για ανθρώπους και ζώα, και να δημιουργηθούν κίνητρα για έκφραση μέσα από ήχους και μουσική.

Οι δραστηριότητες της ομάδας για τη σχολική χρονιά 2004-05 ήταν:

bulletΠαρακολούθηση κινηματογραφικής  ταινίας  η καμήλα που δακρύζει Το φιλμ έχει τιμηθεί με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στη Βαυαρία, ήταν υποψήφιο στην ίδια κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία και έχει προβληθεί, μεταξύ άλλων, με μεγάλη επιτυχία στα φεστιβάλ του Τορόντο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ, Ρόντερνταμ. To ντοκιμαντέρ εστιάζει σε μια οικογένεια νομάδων στην έρημο της Μογγολίας και την καμήλα τους, που απομακρύνει από κοντά της το νεογέννητο καμηλάκι της και αρνείται να το ταΐσει. Απελπισμένη από την κατάσταση, η οικογένεια οδηγείται στο παραδοσιακό έθιμο του βιολιστή που παίζει μουσική στην καμήλα, η οποία τελικά δακρύζει και δέχεται στην αγκαλιά της το ανυπεράσπιστο ζωάκι.
bulletΠαρακολούθηση κινηματογραφικής  ταινίας  «Τα παιδιά της χορωδίας»  Ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής βρίσκει δουλειά σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων, όπου εφαρμόζονται αναποτελεσματικές και απάνθρωπες μέθοδοι. O δάσκαλος οργανώνει τα παιδιά σε χορωδία και τους δείχνει με τη βοήθεια της μουσικής για πρώτη φορά τι σημαίνει ανθρωπιά.
bulletΕπίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολούθηση ειδικής εκδήλωσης για μαθητές «οι Κιθαριστές»  - ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ  Παρακολουθήσαμε έργα του  Antonio Vivaldi,  Manuel de Falla,  Μάνου Χατζιδάκη,  Francisco Tarrega, Kurt Weill Isaac Albeniz και  Βαγγέλη Μπουντούνη.
bulletΕπίσκεψη στη Λυρική Σκηνή και παρακολούθηση της μουσικής παράστασης «Το ελιξίριο της Αγάπης»  Η Κάρμεν Ρουγγέρη, διάσημη πλέον και  στο χώρο της παιδικής όπερας, παρουσιίσε στην Παιδική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Ντονιτσέτι «Το Ελιξήριο της Αγάπης». Ένα έργο ευχάριστο, αισιόδοξο και γεμάτο μελωδίες σε σκηνοθεσία και διασκευή δική της.
bulletΕπίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ληθακιάς Ζακύνθου. Το πρόγραμμα ήταν τετραήμερο και το θέμα του προγράμματος ήταν «Ελιά – Λάδι, ο ελαιώνας σαν οικοσύστημα» Κατά τη διάρκεια της παραμονής  μας στη Ζάκυνθο επισκεφτήκαμε ιστορικούς, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους καθώς και το κόλπο του Λαγανά, τόπος αναπαραγωγής της καρέτα – καρέτα.  Επισκεφτήκαμε επίσης  εργαστήριο παραγωγής Μαντολάτου, οινοποιείο και αρωματοποιείο  
bulletΣυνάντηση και ανοικτή συζήτηση με 2 φοιτητές, μέλη του συλλόγου ο Φάρος, σχολής τυφλών Καλλιθέας. Οι φοιτητές εξήγησαν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο δια μέσου τη ακοής και απήντησαν τις καταιγιστικές ερωτήσεις των μαθητών.
bullet Ορειβατική εξόρμηση και πορεία  γύρω από την κορυφή της Πάρνηθας. Το μονοπάτι ήταν μέτριας δυσκολίας και η πορεία διήρκεσε 4 ώρες με μικρό διάλειμμα στη τοποθεσία Μόλα στο βυζαντινό ξωκλήση Αγ. Πέτρος.

 

 


horizontal rule

 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων
Α. Παπανδρέου 21 15127 Μελίσσια τηλ. 210-8043321